Fysioterapia

Fysioterapia on ammattiala, jonka erityisosaamisalueita ovat liikkuminen, toimintakyky ja terveyden edistäminen. Keskeisiä fysioterapian menetelmiä ovat terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen terapia sekä apuvälinepalvelut. Fysioterapia tarjoaa ennaltaehkäiseviä ja kuntouttavia palveluita sekä yksilöllisesti kotikuntoutuksena.

Ennaltaehkäisevillä palveluilla voidaan mm. vähentää kansantauteihin sairastumista tai ikääntymisen aiheuttamia toimintarajoitteita sekä ehkäistä vammoja ja tapaturmia. Kuntouttavilla palveluilla voidaan parantaa tai ylläpitää vamman, kivun, sairauden, toimintahäiriön tai ympäristötekijöiden vuoksi alentunutta toimintakykyä. Fysioterapia edistää kaiken ikäisten kansalaisten aktiivista osallistumista heille merkityksellisiin arjen ja yhteiskunnan toimiin.

Fysioterapeutti on kuntoutualan ammattilainen ja terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö, joka on suorittanut fysioterapeutin, lääkintävoimistelijan tai erikoislääkintävoimistelijan tutkinnon Fysioterapeutin ammattinimikettä saa käyttää ja ammattia harjoittaa vain tutkinnon suorittanut fysioterapeutti. Toimintaa valvovat aluehallintovirastot sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto VALVIRA.

Fysioterapeutin työ on asiakaslähtöistä ja näyttöön perustuvaa. Fysioterapeutti toimii yhteistyössä asiakkaan, muiden asiakkaan hoitoon ja kuntoutukseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa sekä oman alansa asiantuntijana moniammatillisissa työryhmissä. Fysioterapeutin tehtävänä on edistää, palauttaa ja ylläpitää asiakkaan terveyttä, liikettä, liikkumista ja toimintakykyä. Fysioterapeutit työskentelevät mm. sairaaloissa, terveyskeskuksissa, tutkimus- ja hoitolaitoksissa, erilaisissa kolmannen sektorin tehtävissä tai yrittäjänä.

Suomen fysioterapeutit 2023



Aikuisneurologinen fysioterapia

Aikuisneurologinen fysioterapia on asiakaslähtöistä kuntoutusta, jonka pohjana on kuntoutujan tarpeet toimintakyvyn vahvistamiseksi. Aikuisneurologinen fysioterapeutti on kuntoutumisen asiantuntija, joka on kouluttautunut tunnistamaan ja kuntouttamaan neurologisten sairauksien aiheuttamia toimintakyvyn muutoksia kuntoutujassa. Aikuisilla toimintakykyä heikentäviä neurologisia sairauksia (esimerkiksi MS-tauti, aivoverenkiertohäiriön aiheuttamat halvaukset, Parkinson, CP-vamma, aivo- ja selkäydinvammat, harvinaiset neurologiset sairaudet, lihastaudit), jotka ovat vaikuttaneet heikentävästi kuntoutujan lihashermojärjestelmän säätelykykyyn.

Aikuisneurologinen kuntoutus sisältää monipuolista kokonaisvaltaista harjoittelua (Bobath-lähestymistapa) kuntoutujan yksilöllisten tavoitteiden pohjalta luodun terapiasuunnitelman toteuttamiseksi koti- tai terapiatilakäynteinä. Terapian alussa terapeutti arvioi kuntoutujan fyysisen toimintakyvyn, johon sairaus tai vamma on vaikuttanut sekä arjen vahvuuksien ja haasteiden kartoittamisella yhdessä kuntoutujan ja hänen lähipiirinsä kanssa. Terapian tavoitteena on vahvistaa ja aktivoida heikentynyttä lihasjänteyttä sekä tasapainottaa kohonneen lihasjänteyden aiheuttamia ongelmia.

Bobath-lähestymistapa fysioterapiassa tarkoittaa tapaa analysoida ja tulkita kuntoutujan liikkumiseen ja toiminnan osa-alueisiin liittyviä vahvuuksia ja haasteita, jotka aiheutuvat neurologisesta sairaudesta tai vammasta. Lähestymistavalla haetaan ratkaisuja muuttuneen lihasjänteyden tuomiin ongelmiin toimintakyvyssä. Bobath-lähestymistapa korostaa ihmisen yksilöllisyyttä ja kokonaisvaltaisuutta toimijana omassa elämässään.

Pääsääntöisesti neurologiset kuntoutujat ovat Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaita. Aikuisneurologisessa kuntoutusta voidaan toteuttaa myös allasterapiana. Allasterapiassa käytetään veden fysiologisia ominaisuuksia tukemaan ja vahvistamaan harjoittelua. Vesi kannattelee, antaa vastusta ja tukee harjoittelussa. Kävelyn harjoittelu altaassa on toisille helpompaa kuin fysioterapiassa.