Lymfaterapia

Lymfaterapia on manuaalista terapiaa, jossa kevyin, pumppaavin, rytmisin ottein pyritään poistamaan eri syistä syntynyttä turvotusta alueelta (yleensä raajassa). Tärkeä osa lymfaterapiaa on komperssiosidokset, painevaatteiden mittaus ja ohjaus tukemaan turvonnutta kudosta sekä estämään turvotuksen lisääntymistä alueella. Liike- ja itsehoidon ohjaus sekä ihonhoito ovat myös tärkeä osa onnistunutta lymfaterapiajaksoa.

Lymfaterapia ei poista turvotuksen syytä, joka voi syntyä sairauden, vamman, leikkauksen, tulehduksen jälkitilana tai oireena. Se voi olla myös piilevä ominaisuus, joka voi puhjeta spontaanista jo lapsuudessa tai vasta aikuisiällä. Turvotusta syntyy, kun imusuonisto ei pysty kuljettamaan syntynyttä neste- tai valkuaisainekuormaa pois alueelta. Jos turvotusta ei hoideta voi jälkiseurauksena olla kipuja, raajojen ulkomuodon muutoksia (lymfaödeema), joilla saattaa olla vaikutuksia elämänlaatuun.

Lymfaterapiaa käytetään myös menestyksekkäästi esimerkiksi leikkaus-, palo- ja murtumavammojen, arpien, kipujen, lipödeeman, reuman, hermokudoksen ärsytystilojen (CRPS sekä fibromyalgian) hoitoon. Neurologiset sairaudet kuten MS-tauti ja aivohalvauksen aiheuttama hemioireisto myös saattavat lisätä turvotusta, sillä imunestekierto tarvitsee toimiakseen lihastoimintaa, joka saattaa heikentyä sairauden myötä.


Lisätietoa saat Suomen lymfahoito ry:n sivuilta (www.suomenlymfahoito.net)